Istrië, Kroatië

De lange, grille kustlijn van Kroatië is ronduit indrukwekkend en fascinerend te noemen. De totale kustlijn van het vaste land kent maar liefst 1777 km kust! (De enorme eilandengroepen buiten beschouwing gelaten).

Istrië, gemakkelijk bereikbaar


Voor ons Nederlanders is Istrië het gemakkelijkste bereikbaar; het noordelijke schiereiland van Kroatië, wat praktisch oostelijk grenst aan Noord-Italië. Istrië kent prachtige, rotsachtige lagunes met kiezelsteenstrandjes (let op; draag hier bij voorkeur waterschoenen in de zee, wil je niet in een zee-egel trappen). Verwacht dus geen uitgestrekte zandstranden, maar vele schitterende baaien, waar de azuurblauwe zee geweldig tot uiting komt. Nabij de kust zijn vele campings, hotels en vakantiehuisjes te vinden. Kamperen is eigenlijk één van de meest populaire vorm voor het doorbrengen van een vakantie aan de Dalmatische kust.

Vanuit je woning zo de Adriatische zee induiken; voor enkele bewoners van de badplaats Rovinj, Istrië, een werkelijkheid.


De aller- ALLER grootste aanrader is om een zeilvakantie/ bootvakantie te houden als dit je financieel lukt. Nimmer zul je zo'n geweldige ervaring beleven, gewoon in Europa. Kroatië kent niet alleen een prachtige, kraakheldere blauwe zee en vele lagunes, maar er zijn ook nog eens 1000+ eilanden verspreid langs de hele kust gelegen. Een absoluut ongekend fenomeen (Griekenland is toch weer heel anders).

De ondergaande zon in Rovinj, Istrië.


Uitgaan? Absoluut!


Ongerepte natuur, grille rotswanden, verstilde dorpjes met pittoreske kerkjes, cultuur, een zengende zon en een zeer vriendelijke, Schnaps drinkende en varkens-aan-het-spit grillende bevolking; Kroatië in een notendop voor mij. Kroaten zijn bourgondiërs te noemen en zijn werkelijk gék op alles aan het spit; overal komen de grill-luchten op je af tijdens een wandeling of autotocht.

Er is een levende clubscene in Kroatië, waar iedereen even hip en mondiaal oogt; de Kroaten maak je niets meer wijs. Zij houden van grotesk feesten, wat vooral in stedelijk gebied plaatsvindt.

Langs de kust feest je vooral met overige toeristen, waar je in steden als Split uitgaat onder de stadse inwoners en wat verdwaalde toeristen. Een absolute party aanrader; Split Kroatie uitgaan. Zoek je het dichterbij huis in Istrië, dan is de geweldige stad Pula, (hoofdstad van Istrië), eveneens een topper!



Reacties